ISKOLATÍPUSOK, KÉPZÉSEK

Mi a különbség a szakképző iskola és a technikum között?

A szakképző iskola 3 éves. Az első évben ágazati alapismereteket tanulsz (pl. kereskedelmi-, építőipari-, szépészeti alapismeretek), amit a tanév végén ágazati alapvizsga követ. Ezután két év duális képzés következik. Ez azt jelenti, hogy bizonyos napokon az iskolában tanulsz, máskor pedig vállalatoknál leszel gyakorlaton. A 3. év végén szakmai vizsgát teszel, ami után önállóan dolgozhatsz.

A technikum 5 éves. Itt két évig tanulsz ágazati alapismereteket, majd duális képzésben sajátítod el a szakmát. Ez azt jelenti, hogy bizonyos napokon az iskolában tanulsz, máskor pedig vállalatoknál leszel gyakorlaton. A 12. évfolyam végén 3 tárgyból (magyar, matematika, történelem) előrehozott érettségit teszel. A 13. év végén pedig idegen nyelvből fogsz érettségizni és szakmai vizsgát tenni, ami emelt szintű szakmai érettséginek számít, így jelentkezhetsz egyetemre vagy főiskolára is.

Miben különbözik a technikum a gimnáziumtól?

Technikumban szakmát tanulsz és az érettségire készülsz egyszerre, így a képzés 5 évig tart. A kötelező érettségi tárgyakat (magyart, matematikát, történelmet, idegen nyelvet) ugyanolyan követelmények szerint, ugyanazokból a könyvekből tanulod, mint a gimnáziumban. Amiben különbség van, hogy csak 1 idegen nyelvet tanulsz, és a természettudományokat nem tantárgyi bontásban (fizika, kémia, biológia, földrajz) oktatják, hanem együtt (komplex természettudományos ismeretek).

Viszont az érettségi után a technikumból is jelentkezhetsz a felsőoktatásba, és mivel a szakmai vizsgád emelt szintű érettséginek számít, ezzel teljesítetted is a bejutás egy fontos feltételét. Természetesen bármelyik, az iskolában tanult tárgyból tehetsz további emelt szintű érettségit is, így más irányban is továbbtanulhatsz.

Mit jelent az, hogy ágazatra kell jelentkeznem és nem szakmára? Mikor választhatok szakmát?

A technikumokban és a szakképző iskolákban is először ágazati alapismereteket fogsz tanulni. Így jobban megismerheted az egész ágazatot, azokat a szakmákat, amiből később kiválaszthatod a téged valóban érdeklőt. A döntésre a sikeres alapvizsga után (a szakképző iskolákban 9. év végén, a technikumokban 10. év végén) kerül sor. A választásod így – reméljük – sokkal megalapozottabb lesz, mintha nyolcadikban jelentkeznél egy szakmára.


Biztosan azt a szakmát tanulhatom majd, amit én szeretnék?

Igen, sőt az ágazati alapképzés során a tanáraid is segítenek abban, hogy jobban megismerd önmagad, és megtaláld az igazán neked való szakmát.

Van-e lehetőségem a technikum és a szakképző iskola közötti váltásra menetközben?

Igen, a sikeres ágazati alapvizsga után különbözeti vizsga letétele nélkül válthatsz! A szakképző iskolából átkerülhetsz technikumba, de fordítva is, ha ezt szeretnéd. Lényeg, hogy ugyanabban az ágazatban tanulj tovább.

Ha szakképző iskolába jelentkezem, de később szeretnék leérettségizni, van-e rá lehetőségem?

Igen, ha elvégezted a szakképző iskolát, további 2 évet kell még tanulnod, hogy érettségizhess. Sőt, ha nagyon belejöttél a tanulásba, akár technikusi végzettséget is szerezhetsz. Csak rajtad múlik! J 


Mi az a duális képzés?

Ez azt jelenti, hogy az iskolai elméleti képzés és a cégeknél zajló gyakorlati oktatás párhuzamosan folyik. Ez a sikeres alapvizsga után kezdődik, azaz a szakképző iskolákban a 10. évfolyamtól, a technikumokban a 11. évfolyamtól. 

Melyik cégnél leszek gyakorlaton? Én választhatok, vagy a cégek választanak a jelentkezők közül?

A Szakképzési Centrum számos vállalattal van kapcsolatban, akiknél végezheted a gyakorlatod. Pl. a Mercedes, Univer, Hilti, KÉSZ, MAG, Andritz Kft. Biztosan megtaláljuk a neked való helyet! Persze a legnépszerűbb cégekhez sokan szeretnének menni. Arról, hogy ide kik kerülhetnek, a vállalatok képviselői és az iskola tanárai a jelentkezőkkel folytatott motivációs beszélgetésen döntenek.

De ha van olyan cég, ahol téged szívesen fogadnak gyakorlaton, semmi akadálya, segítünk neked, hogy ott töltsd a gyakorlatodat!

Mi az az orientációs program?

Ha még nem tudod, mi szeretnél lenni, egy tanéven át kiscsoportos foglalkozásokon segítünk abban, hogy jobban megismerd magad és a választható szakmákat. Ebben az orientációs évben elsősorban azokat a képességeidet fejlesztjük, amire a későbbi tanulásban szükséged lesz. Ezután az év után – miután jól felvérteztünk téged - kezdheted el a szakképzést. Ilyen orientációs program Kecskeméten a Gáspár András Technikumban van, itt olvashatsz róla:

https://kszc-gaspar.hu/orientacios-evfolyam/


Ha már elmúltam 16 éves, és még az általános iskolát sem fejeztem be, van-e lehetőségem szakmát tanulni?

Igen, a dobbantó programot neked találták ki! Ez egy előkészítő év, amikor kiscsoportos foglalkozásokon kapsz segítséget abban, hogy pótold hiányosságaidat, és felkészülj, hogy a következő években egy műhelyiskolában tanulj és szerezz részszakmát. Ennek során végig lesz egy személyes segítőd, azaz mentorod, aki abban támogat, hogy elérd a célod. Erről a programról többet itt tudhatsz meg: 

https://kszc-gaspar.hu/dobbanto-program/